Grote flexibiliteit met een doorlopend krediet.

Een doorlopend krediet is een term die gebruikt wordt om een lening te beschrijven zonder vaste looptijd, maar wel met een limiet die men niet mag overschrijden. De lener mag dan dit bedrag dan telkens weer opnieuw opnemen zolang het, maar binnen het limiet blijft en zich aan de afgesproken voorwaarden houdt. De lener betaalt maandelijks ook een rente op het openstaande bedrag. De gebruikelijke rente percentages zijn 2%, 1,5% en 1% per maand, wat maakt dat een doorlopend krediet duurder is dan een hypotheek of een persoonlijke lening. Het is wel goedkoper dan andere leningen zoals kopen op afbetaling of een krediet kaart te gebruiken.

Het doorlopend krediet is vooral geschikt als je een lening nodig hebt, maar je niet exact weet hoeveel je wil lenen. Als je bijvoorbeeld aan het verbouwen bent dan is het handig om altijd wat geld voorhanden te hebben. Voor plotselinge uitgaven is een doorlopend krediet soms ook een goede oplossing. Naast de grote flexibiliteit is het feit dat je de lening boeteloos mag aflossen ook een groot voordeel. Nog een voordeel is dat je alleen, maar rente betaald op het ontleende bedrag. Wanneer je kredietlijn €10.000 bedraagt en je gebruikt slechts €3.000 dan betaal je alleen rente op die €3.000.

Wat is de looptijd van een doorlopend krediet?

looptijd doorlopend kredietAls je bijvoorbeeld geregeld renovatie werken doet en je wil niet direct een grote som geld lenen dan is dit krediet misschien wel de ideale optie. Op die manier kun je kleinere bedragen lenen en dus ook minder interesten betalen. Je kunt het bedrag die je gebruikt hebt zo snel mogelijk afbetalen en het desgewenst terug opnemen wanneer je aan de volgende werken begint. Het grootste nadeel is dat men de exacte looptijd niet kan berekenen en dat er ook nog goedkopere leningsvormen bestaan. Een hypotheek is bijvoorbeeld goedkoper omdat je daar een onderpand hebt en een persoonlijke lening is goedkoper omdat je daar zekerheid hebt over de looptijd.

Net zoals met alle leningen is er gigantisch veel concurrentie onder kredietverleners. Wanneer je op zoek bent naar een doorlopend krediet kun je daar je voordeel uithalen. Surf gewoon naar verschillende websites van kredietverleners en vraag een gratis offerte aan. Wanneer je enkele offertes hebt ontvangen kun je deze dan vergelijken en er de lening met laagste rentevoet uithalen. Er is wel één kanttekening bij doorlopend krediet en dat is het feit dat de rente meestal variabel is, dus indien je vandaag de lening met de laagste rente uitkiest, kan dat volgend jaar niet meer zo zijn. Het beste wat je kan doen is niet te veel in een keer lenen. Als je direct een groot bedrag leent kies je beter voor een persoonlijke lening. Door het opgenomen bedrag beperkt te houden, betaal je niet zo veel interesten en kun je het ook sneller afbetalen wanneer de rentevoet stijgt.

Net zoals met andere leningen dient doorlopend krediet met gezond verstand gebruikt te worden. Als je niet goed met geld kunt omgaan is dit waarschijnlijk geen goede lening voor jou Het is nogal verleidelijk voor sommige mensen om altijd een grote som geld ter beschikking te hebben. Wanneer je goed om kunt met geld kan een doorlopend krediet een zegen zijn, maar anders kies je misschien beter voor een andere lening.