Mensen die na hun eerste een tweede hypotheek hebben afgesloten.

Zullen altijd met de belastingdienst te maken krijgen. Misschien vraag je je af of er ook renteaftrek voor je tweede hypotheek geldt, en hoeveel deze is. Hierover zullen we zo veel mogelijk weetjes over de tweede hypotheek en zijn fiscale consequenties helder voor je uit een zetten. Zo weet je als huiskoper waar je aan toe bent en zal je makkelijker de juiste keuzes maken.

Inhoudsopgave:

Overwaarde verzilveren

Als je huis voldoende overwaarde heeft, dan kun je die eventueel verzilveren. Dit verzilveren kun je heel goed doen door een tweede hypotheek aan te schaffen. Je kunt als je een tweede hypotheek wilt afsluiten uit meerdere hypotheekvormen kiezen. De aflossingsvrije hypotheek, de overwaarde hypotheek en de krediethypotheek zijn daar de meest bekende voorbeelden van. Het hangt geheel af van je persoonlijke leef- en financiƫle situatie, welke vorm het beste bij je past.

Extra middelen

Het afsluiten van een tweede hypotheek is een heel goed middel om tegelijk wat extra geld voor jezelf vrij te maken. Als je een tweede hypotheek neemt, dan sluit je bij de hypotheekverstrekker een extra lening af met als onderpand de overwaarde die op je eigen woning staat. Dit vrijgekomen bedrag kun je uitgeven aan iets dat op dat moment voor jou belangrijk is. Wees je echter altijd bewust dat het bestedingsdoel verschillende fiscale gevolgen voor je kan hebben.

Renovatie

Als je je tweede hypotheek gebruikt om een verbouwing aan je woning te betalen, zoals een nieuwe badkamer, hobbykamer, serre of een garage, dan is de hypotheekrente volledig fiscaal aftrekbaar. Als je je huis laat renoveren of als je groot achterstallig onderhoud laat uitvoeren, dan geldt hetzelfde. De enige voorwaarde in zo een situatie is dat de woning wel je hoofdverblijfplaats moet zijn. Als je een tweede hypotheek afsluit voor een vakantiehuisje, dan zal de rente dus niet fiscaal aftrekbaar zijn.

Kleine consumptieve aanschaf

Maar je kan de tweede hypotheek natuurlijk ook gebruiken voor een kleinere, consumptieve aanschaf zoals een nieuwe tv, telefoon, motor of caravan. In al die gevallen is de hypotheekrente fiscaal niet langer aftrekbaar. Onder consumptieve bestedingen vallen ook zaken als een nieuwe inrichting van je huis of een mooie vliegvakantie. Al met al kun je zeggen dat zolang je je tweede hypotheek gebruikt voor een verbetering en waardevermeerdering van de hoofdwoning, de hypotheekrente ook fiscaal aftrekbaar is. Voor alle andere bestedingsdoeleinden, en daarbij hoort dus ook een tweede woning, is de rente niet fiscaal aftrekbaar. Bekijk altijd goed wat je wensen zijn voor je de tweede hypotheek afsluit en laat je goed voorlichten over de fiscale gevolgen.