Minileningen en flitskredieten vaak verkeerd gebruikt.

De minileningen en de flitskredieten zijn de meest snelle manier van lenen, maar deze worden vaak verkeerd gebruikt door de consument. Een minilening is een lening waarbij een klein bedrag snel geleend kan worden. De periode voor terugbetalen staat doorgaans op 30 dagen en dan zal de rekening betaald moeten zijn. Gebeurt dit niet, dan komt er een herinnering die geld kan kosten. Wordt ook deze niet betaald, dan wordt er nog eens extra kosten gerekend voor de lening. Hoewel de minileningen en flitskredieten die goedgekeurd (of gedoogd) zijn niet bijzonder veel duurder zijn dan de andere vormen van lenen, worden deze leningen vaak verkeerd ingezet, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Wat gaat er verkeerd met deze vorm van lenen?

30 dagen

Allereerst is een periode van 30 dagen niet bijzonder lang. Het is een korte periode die uitermate geschikt is voor mensen die snel even geld nodig hebben en die weten dat zij binnen 30 dagen weer geld genoeg zullen hebben om de lening af te betalen. Stel je voor dat je wasmachine kapot gaat, maar je hebt het loon al opgebruikt. Je weet dat je over twee weken weer loon krijgt en kopen op factuur is geen mogelijkheid. Op die momenten kun je een paar honderd euro lenen en die weer direct terugbetalen wanneer je het loon gekregen hebt. Daarmee heb je een voorschotje geregeld op je loon, waarmee de druk van de ketel is en je gewoon weer kunt wassen.

Dat is een uitstekend voorbeeld van hoe een minilening gebruikt kan worden, maar helaas is dit niet wat de meeste mensen doen. Zij regelen een minilening zonder te kijken wanneer de lening terugbetaald moet zijn en wanneer zij geld krijgen. Vaak wordt er ook meer geleend dan dat er binnen zal komen, of wordt er gegokt op het ontvangen van een bepaald bedrag terwijl dat helemaal niet zeker is. Op die momenten is een minilening helemaal geen sterke uitkomst, maar kan er beter een andere lening afgesloten worden waarbij de lening in delen afgelost kan worden. Dit kan iets duurder zijn, maar de kans op grotere problemen is nagenoeg nihil. En dat zijn de extra kosten echt wel waard.

De slechte naam

Minileningen en flitskredieten hebben een slechte naam opgebouwd, maar deze slechte naam is niet helemaal meer te verantwoorden tegenwoordig. De aanbieders die op zoek waren naar een makkelijke manier om geld te verdienen, die zijn namelijk al grotendeels verdwenen. De aanbieders waar tegenwoordig uit gekozen kan worden, zijn aanbieders die duidelijk de voorwaarden en beperkingen op de website hebben staan en deze maken ook berekeningen waarin de kosten duidelijk zijn voor de consument. Er staat zelfs beschreven hoeveel extra kosten gerekend zal worden over de aanmaningen en bij de meeste aanbieders is de eerste aanmaning vrij van extra kosten. Let er echter wel op dat de rente langer zal lopen en dat deze kosten wel doorgerekend zullen worden, maar dat is natuurlijk niet meer dan terecht. Het geld is ook langer in je bezit geweest immers.